Permathene Gabion Photo Gallery

The photographs in this gallery are all of Permathene supplied gabion projects. Some photographs were provided by our customers also. Feel free to send us yours.

Putney Hill

Sydney, NSW. The gabions in this project contain heritage bricks from demolished buildings. The combination of brick and stone gives new life to old materials and creates a striking visual effect. This project has a lot of points of interest including water features, curved gabion retaining walls, and a playground.

Olympic Park

Sydney, NSW. An extensive project with lots of interesting features and techniques. Good examples of cladding and curved gabion.

South Village Shopping Mall

Kirrawee, Sydney, NSW.

Gabion retaining walls using different style rocks for a stunning visual effect.

Business Park

Sydney, NSW.

5 Senses Garden

Rhodes, Sydney, NSW.

5 Senses Garden is a community garden and playground within Rhodes Park. It is a joint initiative between City of Canada Bay and Inner West Neighbour Aid. The garden was created with the intention of being an inclusive and environmentally sustainable space that fosters the local community’s health and well-being. Website link: 5 Senses Garden

Muttaburrasaurus Interpretation Centre

Muttaburrasaurus Interpretation Centre, Muttaburra Queensland.  The Muttaburrasaurus Langdoni was a dinosaur named after Muttaburra and local sheep farmer, Doug Langdon who discovered the first and most complete fossilised skeleton of the dinosaur while mustering on a Muttaburra property.

Shell Cove

A gabion project which was constructed in 2018.

West Epping Park

A gabion project which was constructed between November 2016 and October 2017. The project utilizes a combination of spiral connections at the backs of the cages and C rings on the visible facings.

West Epping Park was officially opened on March 24th 2018.

Olympic Park, Sydney

A gabion cladding project in west Sydney. 150mm depth cladding against a cemented concrete block wall. Using heavy galvanised plates bolted to the back of the cages. The main challenge in this being creating the curves which Greg has done neatly. As the horizontal panels bend easily it was simply a matter of using small pieces overlapped for the lids and bases. The cladding was installed using gabion C rings and a Meihotech C ringer.

Sydney Park

Sydney Park, Sydney. This park is located in St Peters and borders Alexandria in the south of the city. It is well known by its high brick chimneys. A large 40 hectare site with hills, grasslands, wetlands with an extensive cycling path. The requirement for this project was to provide a solution to integrate stormwater management seamlessly into the design.

Gabion supplied was 100mm x 50mm aperture in 4mm, Permathene AL-TEN™.

Rooty Hill RSL

Black powder coated AL-TEN gabion columns were built for the Rooty Hill RSL in Sydney.  Note: this was a custom project which involved the contractor (Riverview Civil) having the gabion mesh powder coated. They also cut the panels to the required size and built the framework.

Driveway

Gabion walls created by John Thompson of Tasmania. Using smaller single cages of 1m length x .5m x .5m the curve is formed. Stacking cages one on top of the other gives a neat look.

Philip Shaw

This winery project in Orange NSW was built by Philip Shaw wines using Permathene gabions in 2015. Mesh aperture (openings) is 75mm x 75mm in AL-TEN™. The project is part of extensive landscaping works by Philip Shaw.

Construction was with Meihotech C rings and a Meihotech C ringer supplied by Permathene.

Harold Park Sydney

Harold Park, Sydney. This is the former site of the Sydney Harness Racing Club and was recently transformed into a major residential development. The following pictures are during the early stages of construction during 2015 and 2016, these will be updated when construction is completed later in 2016. The high quality of workmanship can be seen in these photographs. Other walls on this project include a walkway along the canal. Mesh used was 100mm x 50mm (rectangular openings), 4mm AL-TEN™ (Australian manufactured gabion mesh supplied by Permathene).

Jack Ross Park, Kingston Foreshore, Canberra

Jack Ross Park in Canberra, Act used Permathene gabions to separate areas of public space along the foreshore. One interesting aspect of this project is the way the curves were created.

Warrangah Creative Space

The Warrangah Creative Space is in Abbott Rd, Curl Curl outside of Sydney along the northern beaches. The Creative space is designed to be used by local artists, exhibitions and other creative activities. This is a non-commercial art space designed to promote creativity amongst local artists. There are buildings which have renovated using as much recycled material as possible.

Permathene gabion can be seen within the photos. The cages were filled with rubble from a demolished building to line the garden beds. The idea was to utilise as much material as possible to reduce taking material to a landfill.

Tarneit Railway

The Tarneit Railway link is on the corner of Derrimut and Leakes Rd, Tarneit.

Wyndham Vale Station

The Wyndham Railway link is on the corner of Manor Lakes Blvd and Academy Way.

School Retaining Wall

This is the Brisbane Central School at Spring Hill Brisbane, walls constructed by Elite Retaining Systems of Brisbane. Permathene gabion was specified for this project. Mesh used was 75mm x 75mm (square openings), 4mm AL-TEN™ (Australian manufactured gabion mesh supplied by Permathene). The gabions were all 2m length x 1m width x 1m height and were connected using Meihotech “C” rings. The photographs were supplied by Elite Retaining Systems.

Residential

Some residential projects. Some were completed by homeowners and some by landscapers.

Peak Landscapes Sydney

The following photographs were supplied by our customer Peak Landscapes of Sydney. Mesh used was 100mm x 50mm (rectangular openings), 4mm AL-TEN™ (Australian manufactured gabion mesh supplied by Permathene). The gabions in this project were connected by a combination of Galfan gabion “C” rings and stainless steel U Clips.

House of Mirrors

The House of Mirrors was inspired by the designers at Neon of Melbourne as an art piece for Sydney and Perth 2014 Sculpture By the Sea art exhibition. It was built using gabion panels donated by Permathene. The pictures from the Perth exhibit (sand exhibit) were supplied by Neon.

Mawson Lakes House

This residential project in Mawson Lakes, Victoria incorporates gabion walls built using our 100mm x 50mm in 4mm AL-TEN™, 290 gsm coated (Al 10 Zn 90), 4mm wire. Connections were with Meihotech gabion C rings.

Included in this project is a gabion front wall with a built in letterbox made from Corten steel, garden wall and fence. Photographs are credited to Harris Real Estate Pty Ltd and Jarrad Van Dijk.

Masterwork Landscaping

Sydney Landscaping company Masterwork Landscaping specialises in residential projects throughout the Sydney region.

Jack Madigan Reserve, Newport for Hobson Bay City Council

Installation and construction by Ground Tech Geo Supplies and Services Pty Ltd of Melbourne, Victoria.

Gardener Park Banksia

These washrooms and shower block gabion walls were for Rockdale City Council. The block is part of Gardiner Park, Banksia sports and recreation facilities.

The gabion walls were built using our 75mm x 75mm in 4mm AL-TEN™, 290 gsm coated (Al 10 Zn 90), 4mm wire. Connections were with a combination of spirals and C rings.

Cranbourne Place Park, Victoria

The Cranbourne Place Park gabion project was commissioned by the city of Casey.

Charlestown Oval

Charlestown Oval, NSW. This project was completed in 2010 and is notable for its use of different types of rocks to give an interesting effect. Another major feature of this project is the large panels of corten steel which are part of the entrance for the sign and also is used as a feature wall. This together with the gabion walls and lush greenery has produced a beautiful public space.

Residential

A residential project in Melbourne, 2015.

Auckland Airport

The Auckland Airport shopping centre was refurbished in 2014. Part of the project included gabion columns as seen in the photographs. The architects were Buchan Group of Auckland. The architect designed the cladding in such a way that there were no sharp edges in the corners of the columns as can be seen. The bends were made at a local sheet metal factory to prevent damage to the coating system.

Main columns are 7m in height and 525mm x 750mm. Each column has a steel column internally, so the gabion is a cladding. The gabion was custom manufactured to 75mm x 50mm in 4mm AL-TEN™, 280 gsm coated (Al 10 Zn 90), 4mm wire.

Ballast Point Park

Ballast Point Park is situated in the inner west of Sydney. A former Caltex tank farm, the area was transformed into a public park in 2009. Welded gabion panels are 100mm x 50mm aperture size in 3.15mm diameter Galfan coated wire. The rock used was mostly made from the recycled tank farm buildings and crushed brick. Gabion supplied by Permathene with construction by Collective Civil, landscaping by Landscape Solutions, design services by McGregor Coxal, structural engineering by Northrop. Photographs by Permathene.

One of the lessons learned in this project was the use of crushed brick which can be easily removed from the gabion cages by members of the public. This has created several areas along the top walls which have been repaired (rather poorly). So in order to feature recycled materials such as crushed brick within a public space it is mandatory to ensure the aperture size is smaller than the rock used on the facing panels. To deter climbing of the structure a smaller aperture of 50mm is generally preferred for larger walls of this type which are publicly accessible.

One of the challenges in this project was to supply custom manufactured pre-curved panels (horizontal panels) to suit the design. Special templates had to be manufactured in order to accomplish this. The vertical panels were curved in situ.

Schofields, The Ponds

Public Park, playground project.