Gallery Index

Residential

A residential project in Melbourne, 2015.

Auckland Airport

The Auckland Airport shopping centre was refurbished in 2014. Part of the project included gabion columns as seen in the photographs. The architects were Buchan Group of Auckland. The architect designed the cladding in such a way that there were no sharp edges in the corners of the columns as can be seen. The bends were made at a local sheet metal factory to prevent damage to the coating system.

Main columns are 7m in height and 525mm x 750mm. Each column has a steel column internally, so the gabion is a cladding. The gabion was custom manufactured to 75mm x 50mm in 4mm AL-TEN™, 280 gsm coated (Al 10 Zn 90), 4mm wire.

Ballast Point Park

Ballast Point Park is situated in the inner west of Sydney. A former Caltex tank farm, the area was transformed into a public park in 2009. Welded gabion panels are 100mm x 50mm aperture size in 3.15mm diameter Galfan coated wire. The rock used was mostly made from the recycled tank farm buildings and crushed brick. Gabion supplied by Permathene with construction by Collective Civil, landscaping by Landscape Solutions, design services by McGregor Coxal, structural engineering by Northrop. Photographs by Permathene.

One of the lessons learned in this project was the use of crushed brick which can be easily removed from the gabion cages by members of the public. This has created several areas along the top walls which have been repaired (rather poorly). So in order to feature recycled materials such as crushed brick within a public space it is mandatory to ensure the aperture size is smaller than the rock used on the facing panels. To deter climbing of the structure a smaller aperture of 50mm is generally preferred for larger walls of this type which are publicly accessible.

One of the challenges in this project was to supply custom manufactured pre-curved panels (horizontal panels) to suit the design. Special templates had to be manufactured in order to accomplish this. The vertical panels were curved in situ.

Schofields, The Ponds

Public Park, playground project.

West Sydney Park

Project constructed by Daracon Civil, 2010.

DSE Melbourne

Department of Environment, Land, Water and Planning constructed this gabion wall using a gabion C ringer and hog rings. Photos supplied by DSE.